Frokost på Greisslerei, Taubenkobel Østerrike

Etter å ha sovet svært godt på Relais & Châteaux Taubenkobel pakket vi kofferten og var klar for dagens første måltid. Vi spiste frokost i restauranten Greisslerei («hos kjøpmannen»).

For en deilig atmosfære å være i, å sitte midt i en gammeldags landhandel og spise. Egentlig ønsket vi å komme oss fort avgårde videre til neste punkt på agendaen vår. Slik ble det ikke, vi spiste og drakk oss gode og mette på lokal mat, smoothies og juicer. Vi rett og slett storkoste oss.

Greisslerei er et sted med unik atmosfære, men med lavere terskel og rimeligere priser enn hovedrestauranten. I tillegg til å spise kan man også handle inn nydelige gourmetprodukter fra regionen. Dette gjelder både mat og drikke.

Ta en tur innom, det lønner seg!

Her var det mange gode produkter fra regionen å velge mellom, både vin og mat. Det er tydelig at vi er midt i et vinområde.
Lurt med god plass i kofferten!

Studietur til Burgenland, Østerrike.

Studietur til Østerrike med vinregionene Burgenland og Wachau.

Mange vet ikke at jeg, Rita har bodd i Wien for mange år siden. Jeg var Au-Pair. Siden den gangen har byen Wien, og landet hatt en spesiell plass i mitt hjerte.
Derfor ønsker jeg nå å sette fokus på at Østerrike også er et matland å regne med, et matland verd å utforske. Jeg og mine partnere driver et lite reisebyrå med reiser på mat og drikke, – og ønsker å avlive myten om at det kun er wienerschnitzel og klassisk musikk som er verd å komme til Wien og Østerrike for.

Derfor tok FAB rett og slett en studietur til Wien, Burgenland og Wachau.
Wachau kommer jeg tilbake til i en senere blogg. Selvfølgelig hjelper det at min beste venninne Vibeke også bor i Østerrike og er med som hyggelig reisefølge, fotograf og dyktig samarbeidspartner på turen. Hun er min GPS og også en like entusiastisk «mat og drikke» – nyter som meg. Heldig er jeg, og jeg vet det! «Business and pleasure» går hånd i hånd.

Vibeke hentet meg på Wien flyplass og vi kjørte til Burgenland i relativt dårlig vær, duskregn og tåke. Restauranten var ikke lett å finne, blant endeløse rekker av vingårder uten særlig god sikt, men til slutt kom FAB Adventures kom frem til et magisk sted! Taubenkobel er et Relais & Châteaux med sjel som tar omgivelsene på kornet.

Dette er det som møtte oss når vi kom frem. Vi ble tatt hjertelig imot og vist til rommet vårt. Vi senket skuldrene allerede ved innsjekk.

Litt om Taubenkobel

Dette er en familie som har viet seg til gastronomien og bygget opp en egen verden i det pannoniske landskapet ved Neusiedlersee i Østerrike, nær grensen til  Ungarn, Slovakia og Kroatia. Det hele startet med Eveline og Walter Eselböck som bygde opp restauranten „Taubenkobel“ i Schützen am Gebirge, et øde sted med bare 1300 innbyggere.. 

«Taubenkobel» var et treffpunkt hvor kultur i utgangspunktet var hovedingrediensen, men hvor atmosfæren rundt landskap, kunst, arkitektur, og forbindelsen til sterke mat- og vinprodusenter utviklet seg til et fruktbart gastronomisk eventyr.

Deres to døtre, Barbara og Stephanie, har sammen med sine respektive ektemenn ført tradisjonen videre, den ene i restauranten, den andre med vingården Gut Oggau.

Alain Weissgerber skaper sin egen historie i familieimperiet til den berømte Eselböck-familien.

I dag er det Alain Weissgerber som er sjefskokken i Taubenkobel – han overtok roret i 2014 og forteller eventyret videre, med en helt egen vri. En vri, som vi virkelig har sansen for!

Restauranten har en dempet og behagelig atmosfære. Nydelig bearbeidede råvarer ga eksperimentelle og vakre retter. Vi ble tatt utrolig godt vare på av våre to servitører, og storkoste oss, selv etter at vi ble sittende alene i restauranten merket vi ikke noe av at de ville hjem, tvert imot fikk vi enda flere historier om rettene og visjonen til stedet. Er stedet verd en reise? Ja, definitivt!
Det eneste vi syns var leit var at vi ikke greide å drikke opp alle vinene…og det hadde ikke noe med kvaliteten å gjøre, men med størrelsen på magesekken!…

Tatt i et ubevoktet øyeblikk! Brødet luktet bare så sinnsykt godt.
Tusen takk for oss!
Nydelige viner og fantastisk mat og service! Vi kommer svært gjerne tilbake!

Lyon – gourmetens drømmedestinasjon

Paul Bocuse

Lyon er Frankrikes mathovedstad. Maten er for mange hovedmotivasjonen for reisen til Lyon. Kokker og matkjennere fra hele verden valfarter hit.

Paul Bocuse i sin restaurant L’Auberge du Pont de Collonges. Foto.
Paul Bocuse i sin restaurant L’Auberge du Pont de Collonges
Foto: Lyon Tourisme et Congrés

Lyon er byen hvor kokken Paul Bocuse (1926–2018) overtok farens restaurant og gjorde den til en verdensattraksjon. Bocuse opphøyet kokkeyrket til en kunstform gjennom kokkekonkurransen Bocuse d’Or, som han etablerte i 1983. På hans trestjerners hovedrestaurant, L’Auberge du Pont de Collonges, får du servert gourmetversjonen av husmannskost. Hans restauranter i byen er målet for mange og i seg selv en reise verdt.

Mathallen – Les Halles de Lyon Paul Bocuse

Les Halles de Lyon Paul Bocuse, mathallen som er oppkalt etter Paul Bocuse, er en stor opplevelse! Her finnes alle tenkelige delikatesser som smaksrike franske oster, ferske østers, deilige skinker, et hav av fisk- og skalldyr, fantastiske kaker og mye annet som smaksløkene kan fortape seg i.

Mathallen Les Halles de Lyon Paul Bocuse. Kjøttdisk. Foto

I mathallen kryr det av små restauranter, blant annet en trøffelrestaurant. Matinteresserte fra hele verden legger ut på pilegrimsreise til dette utrolige matmekkaet. Vi anbefaler at du besøker mathallen om morgenen når den våkner til liv.

Godterier. Les Halles de Lyon Paul Bocuse. Foto.
Bresse-kylling.

Bouchons

Lyon har i årevis vært kjent for sine gourmetrestauranter. De mer tradisjonelle restaurantene i Lyon, Bouchons, er imidlertid også vel verdt et besøk. Her finner du folkelivet, rødrutede duker på bordene, familiebilder på veggene, lokal mat laget med kjærlighet og rimelig vin i glassene. En opplevelse å ta med seg. En ting verd å vite er at mange Bouchons har mye innmat på menyen.

Bistronomi

Den siste trenden i Lyons og Frankrikes restaurantverden er bistronomi. Denne typen restauranter befinner seg i sjiktet mellom bistro og Michelin-restaurant. Her bys du kulinariske opplevelser i avslappet atmosfære. Maten er av høy kvalitet, men enklere enn på en Michelin-restaurant, og innhugget i lommeboken ikke fullt så kraftig.

Bistronomi - fisk

Pintxos – «matkjærlighet på pinne» i San Sebastian

10 tips til pintxos-bar-crawl i San Sebastian:

Den berømte pintxosen Gilda fra San Sebastian

Gilda heter denne berømte pintxosen, som går for å være den første som noensinne ble laget.

Når sulten melder seg i San Sebastian er det
bare å ta på dine bar-til-bar-sko og sett kursen mot Gamlebyen. Her ligger
barene tett i tett, og eksplosjonsartede ganeopplevelser venter for hver ny
rett.

Skikk og bruk kan variere fra bar til bar,
men det kan være greit å ha noen tips i bakhodet før kveldens runde tar til:

  • Har du noen favoritter gjør du lurt i å gjøre litt research på forhånd, ettersom de fleste barer har sine egne spesialiteter.
  • Pintxo-barer er populære, og det kan fort bli fullt på kvelden. Vær forberedt på minimalt med albuerom, høy stemning og kaotiske tilstander. Til tider er det bortimot umulig å bane seg vei helt frem til baren. Da er det bare å smøre seg med tålmodighet, eller være skikkelig frempå. Det er veldig viktig å få øyekontakt med de bak baren. Får du det er det meste gjort.
    Begynner du bar-runden før de fleste andre setter inn støtet, er sjansene større for å unngå «rush-trafikken» – og kanskje får du til og med en hyggelig prat med bartenderen.
  • Hva vil du spise? Noen steder står kalde pintxos på bardisken. Det er allikevel ikke alle steder man ber om et fat og lasser på. Dersom det helt klart er selvbetjening, så vis bartenderen hva du har forsynt deg med før du starter å spise.
  • Sjekk menyen på tavla. Noe av den beste maten, deriblant varme pintxos, står ikke fremme, og må bestilles. Vær nysgjerrig – prøv noe nytt!
  • Vær sosial: Kunnskap og smak kan deles med venner og ukjente. Hva spiser andre? Har de noe fristende på fatet? Ta kontakt – spør hva de spiser.
  • Hva skal man drikke til? Prøv gjerne noe lokalt. Txakoli er en ung, musserende hvitvin fra kystbyen Getaria, like ved San Sebastian. Skjenkes fra stor høyde for å få ekstra schwung over boblene. Zurito – fatøl, 150ml (liten, javisst, men akkurat passe når kvelden er ung – og pintxos-crawlen lang). Sidra – tørr, baskisk sider, som også skjenkes fra stor høyde.

Slik helles den lokale musserende vinen Txakoli for at boblene skal «sprekke» i glasset.

  • Finn din plass. Som nevnt, her kan det bli fullt. Har du funnet en plass, så hold på den. Og lær deg kunsten å sjonglere pintxos og drinker.
  • Vær oppmerksom: har du bestilt pintxos fra baren – følg med når bartender roper opp at din bestilling er klar.
  • Servietter: ligger servietter strødd på gulvet? Det er greit, da er det slik det skal være her. Så altså, when in Rome, eller i dette tilfellet, San Sebastian, do as the basques.
  • Betaling. Hold oversikt over hvor mye du spiser. Bestiller du av samme kelner har enkelte, på mirakuløst vis, kontroll på hva du har spist. De fleste steder er det vanlig at man betaler når man er ferdig og klar for å gå.

Lyon – smakfulle opplevelser for alle sanser

Til fots i sentrum av Lyon

Skal du glede gourmethjertet på en liten handlerunde, må du besøke området mellom Place Bellecour og Place Carnot. I små trange og travle gater finner den matglade alt som ønskes kan, f.eks. utsøkte viner, overdådige ostedisker, pølsemakerkunst og sjokoladedrømmer. En fryd både for øye, nese og gane!

Så lykkelig blir du etter et besøk hos en veldig hyggelig chocolatier. Husk det er alltid lurt å ha med seg noen presanger hjem fra en reise!

Duften i denne butikken var helt fantastisk, må oppleves! Blir sulten bare ved tanken…

Kaffekultur i Wien

Wiens kaffekultur går helt tilbake til 1600-tallet, og står på Unescos liste over immateriell kulturarv.

På gode kafeer i Wien får du alltid vann til kaffen – uoppfordret!

Om du velger det klassiske og tradisjonelle kaffehuset, et av de fantastisk utsmykkede konditoriene, som berømmer seg av å ha vært konge og keisers egen sukkerbaker, eller en av de mer moderne, dedikerte kaffe-ekspertene med eget brenneri, er utvalget uansett stort og mangfoldig!

Vet ikke hvordan du har det, men vi blir lykkelige av å besøke slike historiske steder som fremdeles holder koken!

Vi kjenner Wiens kaffekultur og tradisjoner fra innsiden. 

Is smaker herlig om våren!

Konditorfaget har lange tradisjoner i Wien. I likhet med byens berømte kaker fins her også is av meget høy kvalitet. Den mest spennende trenden på is-fronten i øyeblikket er basert på en ny og kreativ tankegang med vegane varianter og nye uvanlige smaker. Redusert sukker eller alternativt søtningsmiddel.

Hva med smaken av lavendel, basilikum, dadler, kokosvann, svarte nøtter, marsala, valmue, appelsinblomst, sitronpai, appelsin-olivenolje-safran, gresskarkjerner, whisky-punsch, gin eller surkløver?

Det er ingen grunn til å tro at eksperiment-bølgen er et forbigående fenomen. Isen smaker fantastisk!

Fera – en restaurantperle i Palma!

Midt i hjertet av livlige Palma, litt bortgjemt i en smal, rolig bakgate, ligger restauranten Fera. Det fornemme, buede inngangspartiet av glass virker innbydende. Innenfor glassdøren åpenbarer det seg vakre lokaler, omgitt av varm atmosfære og duse jordfarger. Og hvilken restaurant!

Maten i seg selv er en fryd for øyet. Som små skulpturer er rettene dandert på din tallerken, som de fineste kunstverk.

Her kan du spise både lunsj og middag. Smaksmenyene er en eventyrlig ganeopplevelse, som matches med viner fra en rikholdig vinkjeller.

Eieren, sveitseren Ivan Levy, vil at gjestene skal «føle seg som hjemme». Og det er slett ikke vanskelig her i disse fantastiske lokalene med den unike og behagelig atmosfæren. Interiøret, av Sheila Levy, er gjennomgående lekkert, med betagende duse jordfarger, og kunstverk av internasjonale og lokale kunstnere. Både på vegger og gulv.

Unn deg selv en festaften i disse lekre omgivelsene. Start gjerne kvelden med en drink/cocktail i den stilfulle, forføreriske baren. Selve måltidet inntas enten i det mer intime bibliotekrommet, eller «galleridelen», hvor du – i tillegg til kunstverkene som etter hvert kommer på din tallerken – også kan nyte kunstverkene på veggene.

Restaurant Fera på Mallorca
Abonner på vårt nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev

Bli med på vår mailingliste for å motta de siste nyhetene og oppdateringene fra teamet vårt.

Du har abonnert!