Etter å ha sovet svært godt på Relais & Châteaux Taubenkobel pakket vi kofferten og var klar for dagens første måltid. Vi spiste frokost i restauranten Greisslerei («hos kjøpmannen»).
For en deilig atmosfære å være i, å sitte midt i en gammeldags landhandel og spise. Egentlig ønsket vi å komme oss fort avgårde videre til neste punkt på agendaen vår. Slik ble det ikke, vi spiste og drakk oss gode og mette på lokal mat, smoothies og juicer. Vi rett og slett storkoste oss.
Greisslerei er et sted med unik atmosfære, men med lavere terskel og rimeligere priser enn hovedrestauranten. I tillegg til å spise kan man også handle inn nydelige gourmetprodukter fra regionen. Dette gjelder både mat og drikke.
Ta en tur innom, det lønner seg!
Her var det mange gode produkter fra regionen å velge mellom, både vin og mat. Det er tydelig at vi er midt i et vinområde. Lurt med god plass i kofferten!
Studietur til Østerrike
med vinregionene Burgenland og Wachau.
Mange vet ikke at jeg, Rita har bodd i Wien for mange år siden. Jeg var Au-Pair. Siden den gangen har byen Wien, og landet hatt en spesiell plass i mitt hjerte. Derfor ønsker jeg nå å sette fokus på at Østerrike også er et matland å regne med, et matland verd å utforske. Jeg og mine partnere driver et lite reisebyrå med reiser på mat og drikke, – og ønsker å avlive myten om at det kun er wienerschnitzel og klassisk musikk som er verd å komme til Wien og Østerrike for.
Derfor tok FAB rett og slett en studietur til Wien, Burgenland og Wachau. Wachau kommer jeg tilbake til i en senere blogg. Selvfølgelig hjelper det at min beste venninne Vibeke også bor i Østerrike og er med som hyggelig reisefølge, fotograf og dyktig samarbeidspartner på turen. Hun er min GPS og også en like entusiastisk «mat og drikke» – nyter som meg. Heldig er jeg, og jeg vet det! «Business and pleasure» går hånd i hånd.
Vibeke hentet meg på Wien flyplass og vi kjørte til Burgenland i relativt dårlig vær, duskregn og tåke. Restauranten var ikke lett å finne, blant endeløse rekker av vingårder uten særlig god sikt, men til slutt kom FAB Adventures kom frem til et magisk sted! Taubenkobel er et Relais & Châteaux med sjel som tar omgivelsene på kornet.
Dette er det som møtte oss når vi kom frem. Vi ble tatt hjertelig imot og vist til rommet vårt. Vi senket skuldrene allerede ved innsjekk.
Gammeldags platespiller på rommet! Her føler du deg hjemme!
En sherry før middag?
Litt om Taubenkobel
Dette er en familie som har viet seg til gastronomien og bygget opp en egen verden i det pannoniske landskapet ved Neusiedlersee i Østerrike, nær grensen til Ungarn, Slovakia og Kroatia. Det hele startet med Eveline og Walter Eselböck som bygde opp restauranten „Taubenkobel“ i Schützen am Gebirge, et øde sted med bare 1300 innbyggere..
«Taubenkobel»
var et treffpunkt hvor kultur i utgangspunktet var hovedingrediensen, men hvor
atmosfæren rundt landskap, kunst, arkitektur, og forbindelsen til sterke mat-
og vinprodusenter utviklet seg til et fruktbart gastronomisk eventyr.
Deres
to døtre, Barbara og Stephanie, har sammen med sine respektive ektemenn ført
tradisjonen videre, den ene i restauranten, den andre med vingården Gut Oggau.
Alain Weissgerber skaper sin egen historie i familieimperiet til den berømte Eselböck-familien.
I dag er det Alain Weissgerber som er sjefskokken i Taubenkobel – han overtok roret i 2014 og forteller eventyret videre, med en helt egen vri. En vri, som vi virkelig har sansen for!
Restauranten har en dempet og behagelig atmosfære. Nydelig bearbeidede råvarer ga eksperimentelle og vakre retter. Vi ble tatt utrolig godt vare på av våre to servitører, og storkoste oss, selv etter at vi ble sittende alene i restauranten merket vi ikke noe av at de ville hjem, tvert imot fikk vi enda flere historier om rettene og visjonen til stedet. Er stedet verd en reise? Ja, definitivt!
Det eneste vi syns var leit var at vi ikke greide å drikke opp alle vinene…og
det hadde ikke noe med kvaliteten å gjøre, men med størrelsen på magesekken!…
Tatt i et ubevoktet øyeblikk! Brødet luktet bare så sinnsykt godt.Tusen takk for oss! Nydelige viner og fantastisk mat og service! Vi kommer svært gjerne tilbake!
Lyon er Frankrikes mathovedstad. Maten er for mange hovedmotivasjonen for reisen til Lyon. Kokker og matkjennere fra hele verden valfarter hit.
Paul Bocuse i sin restaurant L’Auberge du Pont de Collonges Foto: Lyon Tourisme et Congrés
Lyon er byen hvor kokken Paul Bocuse (1926–2018) overtok farens restaurant og gjorde den til en verdensattraksjon. Bocuse opphøyet kokkeyrket til en kunstform gjennom kokkekonkurransen Bocuse d’Or, som han etablerte i 1983. På hans trestjerners hovedrestaurant, L’Auberge du Pont de Collonges, får du servert gourmetversjonen av husmannskost. Hans restauranter i byen er målet for mange og i seg selv en reise verdt.
Mathallen – Les Halles de Lyon Paul Bocuse
Les Halles de Lyon Paul Bocuse, mathallen som er oppkalt etter Paul Bocuse, er en stor opplevelse! Her finnes alle tenkelige delikatesser som smaksrike franske oster, ferske østers, deilige skinker, et hav av fisk- og skalldyr, fantastiske kaker og mye annet som smaksløkene kan fortape seg i.
I mathallen kryr det av små restauranter, blant annet en trøffelrestaurant. Matinteresserte fra hele verden legger ut på pilegrimsreise til dette utrolige matmekkaet. Vi anbefaler at du besøker mathallen om morgenen når den våkner til liv.
Bouchons
Lyon har i årevis vært kjent for sine gourmetrestauranter. De mer tradisjonelle restaurantene i Lyon, Bouchons, er imidlertid også vel verdt et besøk. Her finner du folkelivet, rødrutede duker på bordene, familiebilder på veggene, lokal mat laget med kjærlighet og rimelig vin i glassene. En opplevelse å ta med seg. En ting verd å vite er at mange Bouchons har mye innmat på menyen.
Bistronomi
Den siste trenden i Lyons og Frankrikes restaurantverden er bistronomi. Denne typen restauranter befinner seg i sjiktet mellom bistro og Michelin-restaurant. Her bys du kulinariske opplevelser i avslappet atmosfære. Maten er av høy kvalitet, men enklere enn på en Michelin-restaurant, og innhugget i lommeboken ikke fullt så kraftig.
Gilda heter denne berømte pintxosen, som går for å være den første som noensinne ble laget.
Når sulten melder seg i San Sebastian er det bare å ta på dine bar-til-bar-sko og sett kursen mot Gamlebyen. Her ligger barene tett i tett, og eksplosjonsartede ganeopplevelser venter for hver ny rett.
Skikk og bruk kan variere fra bar til bar, men det kan være greit å ha noen tips i bakhodet før kveldens runde tar til:
Har du noen favoritter gjør du lurt i å gjøre litt research på forhånd, ettersom de fleste barer har sine egne spesialiteter.
Pintxo-barer er populære, og det kan fort bli fullt på kvelden. Vær forberedt på minimalt med albuerom, høy stemning og kaotiske tilstander. Til tider er det bortimot umulig å bane seg vei helt frem til baren. Da er det bare å smøre seg med tålmodighet, eller være skikkelig frempå. Det er veldig viktig å få øyekontakt med de bak baren. Får du det er det meste gjort. Begynner du bar-runden før de fleste andre setter inn støtet, er sjansene større for å unngå «rush-trafikken» – og kanskje får du til og med en hyggelig prat med bartenderen.
Hva vil du spise? Noen steder står kalde pintxos på bardisken. Det er allikevel ikke alle steder man ber om et fat og lasser på. Dersom det helt klart er selvbetjening, så vis bartenderen hva du har forsynt deg med før du starter å spise.
Sjekk menyen på tavla. Noe av den beste maten, deriblant varme pintxos, står ikke fremme, og må bestilles. Vær nysgjerrig – prøv noe nytt!
Vær sosial: Kunnskap og smak kan deles med venner og ukjente. Hva spiser andre? Har de noe fristende på fatet? Ta kontakt – spør hva de spiser.
Hva skal man drikke til? Prøv gjerne noe lokalt. Txakoli er en ung, musserende hvitvin fra kystbyen Getaria, like ved San Sebastian. Skjenkes fra stor høyde for å få ekstra schwung over boblene. Zurito – fatøl, 150ml (liten, javisst, men akkurat passe når kvelden er ung – og pintxos-crawlen lang). Sidra – tørr, baskisk sider, som også skjenkes fra stor høyde.
Slik helles den lokale musserende vinen Txakoli for at boblene skal «sprekke» i glasset.
Finn din plass. Som nevnt, her kan det bli fullt. Har du funnet en plass, så hold på den. Og lær deg kunsten å sjonglere pintxos og drinker.
Vær oppmerksom: har du bestilt pintxos fra baren – følg med når bartender roper opp at din bestilling er klar.
Servietter: ligger servietter strødd på gulvet? Det er greit, da er det slik det skal være her. Så altså, when in Rome, eller i dette tilfellet, San Sebastian, do as the basques.
Betaling. Hold oversikt over hvor mye du spiser. Bestiller du av samme kelner har enkelte, på mirakuløst vis, kontroll på hva du har spist. De fleste steder er det vanlig at man betaler når man er ferdig og klar for å gå.
Typisk pintxos bar med kalde retter på bardisken.
Nydelige skinker og godt øl på A Fuego Negro.
Montadito de jamon på Le Cepa. Fantastisk skinke på sprø baguette.
McKobe burger på A Fuego Negro. En av våre absolutte favoritter.
Verdensberømt ostekake på La Vina. Må nytes med et glass søt cherry.
Skal du glede gourmethjertet på en liten handlerunde, må du besøke området mellom Place Bellecour og Place Carnot. I små trange og travle gater finner den matglade alt som ønskes kan, f.eks. utsøkte viner, overdådige ostedisker, pølsemakerkunst og sjokoladedrømmer. En fryd både for øye, nese og gane!
Så lykkelig blir du etter et besøk hos en veldig hyggelig chocolatier. Husk det er alltid lurt å ha med seg noen presanger hjem fra en reise!
E
Duften i denne butikken var helt fantastisk, må oppleves! Blir sulten bare ved tanken…
Wiens kaffekultur går helt tilbake til 1600-tallet, og står på Unescos liste over immateriell kulturarv.
Cafe Central er et landemerke i Wien, en kafe du må se og oppleve. De serverer også lunsj og middag om du ikke bare vil ha kaker og dessert. Verdt å stå i kø for!
Vibeke spiser en tradisjonell dessert Michrahm-strudel (Topfen-strudel)
På gode kafeer i Wien får du alltid vann til kaffen – uoppfordret!
Om du velger det klassiske og tradisjonelle kaffehuset, et av de fantastisk utsmykkede konditoriene, som berømmer seg av å ha vært konge og keisers egen sukkerbaker, eller en av de mer moderne, dedikerte kaffe-ekspertene med eget brenneri, er utvalget uansett stort og mangfoldig!
Vet ikke hvordan du har det, men vi blir lykkelige av å besøke slike historiske steder som fremdeles holder koken!
Vi kjenner Wiens kaffekultur og tradisjoner fra innsiden.
Lokal kafe
Kaffe «on the go», – populært sted å kjøpe med seg kaffe, kan varmt anbefales
Konditorfaget har lange tradisjoner i Wien. I likhet med byens berømte kaker fins her også is av meget høy kvalitet. Den mest spennende trenden på is-fronten i øyeblikket er basert på en ny og kreativ tankegang med vegane varianter og nye uvanlige smaker. Redusert sukker eller alternativt søtningsmiddel.
Hva med smaken av lavendel, basilikum, dadler, kokosvann, svarte nøtter, marsala, valmue, appelsinblomst, sitronpai, appelsin-olivenolje-safran, gresskarkjerner, whisky-punsch, gin eller surkløver?
Det er ingen grunn til å tro at eksperiment-bølgen er et forbigående fenomen. Isen smaker fantastisk!
Midt i hjertet av livlige Palma, litt bortgjemt i en smal, rolig bakgate, ligger restauranten Fera. Det fornemme, buede inngangspartiet av glass virker innbydende. Innenfor glassdøren åpenbarer det seg vakre lokaler, omgitt av varm atmosfære og duse jordfarger. Og hvilken restaurant!
Maten i seg selv er en fryd for øyet. Som små skulpturer er
rettene dandert på din tallerken, som de fineste kunstverk.
Her kan du spise både lunsj og middag. Smaksmenyene er en
eventyrlig ganeopplevelse, som matches med viner fra en rikholdig vinkjeller.
Eieren, sveitseren Ivan Levy, vil at gjestene skal «føle seg som hjemme». Og det er slett ikke vanskelig her i disse fantastiske lokalene med den unike og behagelig atmosfæren. Interiøret, av Sheila Levy, er gjennomgående lekkert, med betagende duse jordfarger, og kunstverk av internasjonale og lokale kunstnere. Både på vegger og gulv.
Unn deg selv en festaften i disse lekre omgivelsene. Start gjerne kvelden med en drink/cocktail i den stilfulle, forføreriske baren. Selve måltidet inntas enten i det mer intime bibliotekrommet, eller «galleridelen», hvor du – i tillegg til kunstverkene som etter hvert kommer på din tallerken – også kan nyte kunstverkene på veggene.
Restaurant Fera på Mallorca
Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å gi deg den mest relevante opplevelsen ved å huske dine preferanser og gjentatte besøk. Ved å klikke på "Godta alle", samtykker du til bruken av ALLE informasjonskapslene. Du kan imidlertid gå til "Innstillinger for informasjonskapsler" for å gi et kontrollert samtykke.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Infokapsel
Varighet
Beskrivelse
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.