10 tips til pintxos-bar-crawl i San Sebastian:

Den berømte pintxosen Gilda fra San Sebastian

Gilda heter denne berømte pintxosen, som går for å være den første som noensinne ble laget.

Når sulten melder seg i San Sebastian er det
bare å ta på dine bar-til-bar-sko og sett kursen mot Gamlebyen. Her ligger
barene tett i tett, og eksplosjonsartede ganeopplevelser venter for hver ny
rett.

Skikk og bruk kan variere fra bar til bar,
men det kan være greit å ha noen tips i bakhodet før kveldens runde tar til:

  • Har du noen favoritter gjør du lurt i å gjøre litt research på forhånd, ettersom de fleste barer har sine egne spesialiteter.
  • Pintxo-barer er populære, og det kan fort bli fullt på kvelden. Vær forberedt på minimalt med albuerom, høy stemning og kaotiske tilstander. Til tider er det bortimot umulig å bane seg vei helt frem til baren. Da er det bare å smøre seg med tålmodighet, eller være skikkelig frempå. Det er veldig viktig å få øyekontakt med de bak baren. Får du det er det meste gjort.
    Begynner du bar-runden før de fleste andre setter inn støtet, er sjansene større for å unngå «rush-trafikken» – og kanskje får du til og med en hyggelig prat med bartenderen.
  • Hva vil du spise? Noen steder står kalde pintxos på bardisken. Det er allikevel ikke alle steder man ber om et fat og lasser på. Dersom det helt klart er selvbetjening, så vis bartenderen hva du har forsynt deg med før du starter å spise.
  • Sjekk menyen på tavla. Noe av den beste maten, deriblant varme pintxos, står ikke fremme, og må bestilles. Vær nysgjerrig – prøv noe nytt!
  • Vær sosial: Kunnskap og smak kan deles med venner og ukjente. Hva spiser andre? Har de noe fristende på fatet? Ta kontakt – spør hva de spiser.
  • Hva skal man drikke til? Prøv gjerne noe lokalt. Txakoli er en ung, musserende hvitvin fra kystbyen Getaria, like ved San Sebastian. Skjenkes fra stor høyde for å få ekstra schwung over boblene. Zurito – fatøl, 150ml (liten, javisst, men akkurat passe når kvelden er ung – og pintxos-crawlen lang). Sidra – tørr, baskisk sider, som også skjenkes fra stor høyde.

Slik helles den lokale musserende vinen Txakoli for at boblene skal «sprekke» i glasset.

  • Finn din plass. Som nevnt, her kan det bli fullt. Har du funnet en plass, så hold på den. Og lær deg kunsten å sjonglere pintxos og drinker.
  • Vær oppmerksom: har du bestilt pintxos fra baren – følg med når bartender roper opp at din bestilling er klar.
  • Servietter: ligger servietter strødd på gulvet? Det er greit, da er det slik det skal være her. Så altså, when in Rome, eller i dette tilfellet, San Sebastian, do as the basques.
  • Betaling. Hold oversikt over hvor mye du spiser. Bestiller du av samme kelner har enkelte, på mirakuløst vis, kontroll på hva du har spist. De fleste steder er det vanlig at man betaler når man er ferdig og klar for å gå.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev

Bli med på vår mailingliste for å motta de siste nyhetene og oppdateringene fra teamet vårt.

Du har abonnert!